UTAMA | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH

UPM menawarkan pelbagai program pengajian pascasiswazah sebagai langkah untuk menjadikan Malaysia hab kecemerlangan pengajian tinggi pada peringkat serantau dan antarabangsa. UPM sentiasa berusaha untuk melahirkan pelajar yang seimbang dari aspek akademik dan etika kerana golongan ini bakal menjadi perantara untuk meningkatkan citra dan nama UPM ke persada dunia. UPM pada waktu ini mempunyai peratusan staf akademik dengan kelulusan PhD yang tertinggi berbanding Universiti awam lain di Malaysia. Kami juga menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif kepada pelajar dari lebih 60 buah negara agar mereka dapat merasai sendiri pengalaman yang berharga ini. Bagi yang berminat untuk melanjutkan pengajian ke program pengajian pascasiswazah perlu melalui Sekolah Pengajian Siswazah (SGS).
Muat turun brosur kami untuk pelajar tempatan

Muat turun brosur kami untuk pelajar antarabangsa


  

  

 

  

 

  

 

  


Full Page


UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:

                   
                   Puan Rahmawati Umar

                   Penolong Pendaftar  
                  Unit Kemasukan
                  Sekolah Pengajian Siswazah 
                  Universiti Putra Malaysia
                  43400 Serdang, Selangor 
                  Malaysia

                   Tel: +603-8946 42​18 / 4223 / 4228
                   Emel: rahwati@upm.edu.my

                   Facebookhttps://www.facebook.com/sgsupm

 

 

 
Universiti Putra Malaysia (UPM) memberi keutamaan kepada keperluan pelajar UPM. Oleh itu, UPM menyediakan pelbagai peralatan dan kemudahan teknologi untuk memastikan kebajikan pelajar terjaga.

Sejajar dengan itu, pelbagai program dan aktiviti bukan akademik dijalankan untuk menyediakan persekitaran yang kondusif dan selesa bagi pelajar dan seterusnya mewujudkan pencapaian akademik, kemahiran insaniah dan juga kehidupan yang mampan.


**MAKLUMAT PENTING**

UNTUK MAKLUMAN, MULAI SEMESTER PERTAMA 2017/2018 SEMUA URUSAN PEMBAYARAN YURAN PENGAJIAN DAN LAIN-LAIN YURAN PERLU DIBAYAR MELALUI PERBANKAN INTERNET SAHAJA 

BERIKUT ADALAH LINK BAGI KAEDAH PEMBAYARAN YURAN PENGAJIAN:
http://www.sgs.upm.edu.my/pelajar_semasa_/pelajar_semasa/kaedah_pembayaran_yuran_pengajian-30389

BAYARAN BOLEH DIBUAT DARIPADA AKAUN SIMPANAN, SEMASA ATAU KAD KREDIT.

BAYARAN MELALUI CASH DEPOSIT MACHINE (CDM) & AUTO TELLER MACHINE (ATM) TIDAK DIBENARKAN

TARIKH AKHIR BAGI PEMBAYARAN YURAN PENGAJIAN (Ms & PhD) BAGI SEMESTER 2017/2018-1 ADALAH PADA 24HB SEPTEMBER 2017

SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI KAMI DI TALIAN 03-89464156 / 4161 ATAU EMELKAN KE bursar.student_pg@upm.edu.my

SEKSYEN KEWANGAN PELAJAR
PEJABAT BURSAR
UPM

TARIKH KEMASKINI : 24HB OGOS 2017

KALENDER AKADEMIK


HASIL PEMBELAJARAN


PERATURAN PENGAJIAN


HAL EHWAL PELAJAR, VISA & PASS


PORTAL PELAJAR

 

YURAN PENGAJIAN DAN KAEDAH PEMBAYARAN

Yuran Pengajian Semester Pertama 2012/2013 (pengambilan bulan September 2012) Yuran Belajar Semester Kedua 2012/2013 (pengambilan bulan Februari 2013)


LAIN-LAIN

 

 

Sebaik saja melangkah keluar dari menara gading sebagai graduan cemerlang UPM tidak bermakna jalinan perhubungan anda bersama komuniti di sini terhenti begitu sahaja. Bekas graduan UPM dialu-alukan untuk menyertai Persatuan Alumni UPM, yang mana ditubuhkan khas untuk mengukuhkan ikatan silaturrahim serta jaringan bermanfaat dari pelbagai bidang kepakaran. Malah, ramai di antara ahli Alumni UPM telah diangkat sebagai duta di atas sumbangan besar mereka di dalam bidang masing-masing, sehingga meninggalkan impak yang besar kepada masyarakat dan negara - sekaligus mengharumkan nama universiti di persada antarabangsa.

Sejak tahun 1971, penyertaan Alumni UPM telah mencapai lebih 145,000 orang – bukan sahaja dari Malaysia, tetapi dari seantero dunia yang meliputi Australia, Iran, Perancis, Myanmar dan Arab Saudi. Berbekalkan hasrat untuk mengeratkan ukhwah sesama bekas komuniti universiti yang disegani, Alumni UPM sehingga kini telah berjaya berkongsi idea-idea hebat serta menyuarakan pandangan kritis demi pembangunan universiti yang dinamik dalam merealisasikan segala visi dan misinya.

Bagi yang berminat untuk mengetahui maklumat terperinci mengenai Persatuan Alumni UPM, boleh layari Laman Web Rasmi Pusat Alumni dan Persatuan Alumni pada bila-bila masa.

 

SUCCESS STORIES 
Stories for Inspiration : Insight into Successful Postgraduate Study

                                              

ALUMNI CENTRE
DPVC (RESEARCH AND INNOVATION) BUILDING
OFF LEBUH SILIKON
43400 UPM SERDANG
SELANGOR

Tel: 0389471017
Fax: 0386566933
Email: alumni@upm.edu.my
Web: http://www.alumni.upm.edu.my

Pusat Alumni telah menerima kunjungan hormat dari Pejabat Alumni, Institut Pengajian Tinggi Malaysia dan Luar Negara setiap tahun. Kira-kira 2-3 kunjungan yang diterima datang dari Pusat Alumni Universiti Utara Malaysia, Pejabat Perhubungan Alumni Universiti Teknologi Mara, Institut Pertanian Bogor, Indonesia dan banyak lagi.

Alumni membantu dalam menjalinkan hubungan bersama dengan pihak industri, rakan universiti, organisasi tempatan dan antarabangsa. Kesemua pihak ini mesti mempunyai minat untuk berkolaborasi dengan UPM bagi tujuan akademik, penyelidikan dan komersial sejajar dengan Pelan Strategik UPM. Justeru, Pusat Alumni selaku sekretariat bagi Yayasan Pak Rashid (YPR), mengurus dan menyelaras biasiswa pelajar dan turut menganugerahi pingat emas dan hadiah iaitu “Pingat Emas Yayasan Pak Rashid” kepada pelajar cemerlang. YPR turut menyediakan pinjaman kewangan kepada pelajar yang memerlukan bantuan kewangan jangka pendek bagi membiayai kos pengajian mereka. Pusat Alumni juga turut mengurus dan menyelaras Biasiswa Soh Kim Mee khususnya kepada pelajar Diploma dan Sarjana Muda dalam bidang Pertanian.

 Langgan e- UPM Alumni Newsletter untuk mengetahui berita terkini mengenai alumni dan UPM.

 

 

 

 

 

 

ACADEMIC


FINANCIAL ASSISTANCE


THESIS


UPM 5 STARS AND ROLE MODEL SUPERVISORS


GRADUATE TIMES ONLINE ARCHIVE


LEARNING ENGLISH


ONLINE RESOURCES FOR LEARNING IN ENGLISH
Online Resources for Learning in English is a service that offers resources for self-access language learning covering study skills, academic reading, writing and listening, grammar and other resources for learning in English for students of institutions of higher learning in Malaysia. Click link to access.


You may also study English at our ELS Language Centre. Click here for detail.

FORMS


OTHERS

 

artikel
New Universiti Putra Malaysia (UPM) Students: Travel Preparations for Studying in Malaysia
Presently, it can be very hard to advance in an industry without proper educational qualifications. For one thing, even if you have the required qualifications, it may not be adequate if these qualifications are not from reputable institutions.
Converting Palm Oil Wastes Into Bio-Protein
GIS Study Reveals Preferred Habitat of Asian Elephant
Artikel-artikel lain...
berita
Visit by Universitas Muhammadiyah Surakarta (UMS)
To mark the opening of 2018, School of Graduate Studies hosted a group of professionals from Universitas Muhammadiyah Surakarta on 10th January 2018. Interested with our International Collaborative Programmes, the group led by Prof. Dr. Bambang Sumarjoko, Director of School of Graduate Studies, UMS visited School of Graduate Studies, UPM to get a better understanding on the programmes. The delegates were greatly welcomed by Prof. Dr. Robiah Yunus, Dean of School of Graduate Studies.
pengumuman

In promoting mobility amongst students and academicians, Suleyman Demirel University, Turkey is currently inviting UPM Postgraduate Students to participate in Mevlana Student Exchange Programme.

Application Date for Exchange : 5th – 26th February 2018.

All postgraduate students are invited to apply for this programme. For more info on the programme and how to apply, please visit http://mevlana.sdu.edu.tr/en

 

Hong Kong University (HKU) is introducing exciting summer study opportunities at HKU Summer Institute to undergraduate and postgraduate students to pursue enriching, cross-cultural and broadening experiences in this upcoming summer.

HKU is offering more than 50 programmes, ranging from 4 different themes:
1) Asia Cities : Business, Culture & Society
2) Humanities & Global Industries
3) Global Issues
4) Scientific & Technological Literacy

Apart from campus programmes, multi-location, service learning and internship programmes are also available for students. HKU Summer Institute, now with its new multi-location programme, aims to bring student outside of the campus and into the world. Multiple programmes have been linked and created with partner schools and will be able to provide a chance for students to engage on a multi-culture journey. By embarking on the global adventures, students will be able to meet new friends and be able to widen their networks on a global scale.

Apart from the aspiring learning experience at HKU Campus, you could also experience cultural exchanges and exploration of the city with various social and cultural activities. There are four sessions available in 2018. The first session will kick off on 18 th – 29 th June 2018.

For more programme offerings, please visit http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/.

Click here for HKU Summer Institute Brochure 2018

  1. Research Student Program + Master’s Course Student Program  (Three-years program)
  2. Master’s Course Student Program (Two-years program)

Ajinomoto group  is offering  the above scholarship  to  Malaysian students for 2019 intake

For further enquiries  and  details, visit : www.ajinomoto.com.my/ajinomoto-post-graduate-scholarship-2019/

Deadline  :  2nd March  2018

Download all the required forms and appendices for the application of Ajinomoto Postgraduate Scholarship 2019 below:

  1. 2019 Appendix 1
  2. 2019 Appendix 2
  3. 2019 Application Form
  4. 2019 Application Guidelines
  5. 2019 Field of Study and Study Program
  6. 2019 Recommendation Form

Pejabat Bursar UPM ingin memaklumkan bahawa operasi Kaunter Seksyen Kewangan Pelajar 2 akan berpindah ke Kaunter Bendahari III, Bangunan Canselori Putra, UPM berkuatkuasa 1hb Ogos 2017.

Untuk sebarang pertanyaan, pelajar boleh menghubungi talian 03–89464161 /4156 , atau e-mel ke bursar.student_pg@upm.edu.my

Sekian, harap maklum.

Google Map: http://bit.ly/canseloriputraUPM

Tiada tawaran sebutharga.


MAKLUMAT LANJUT: http://etender.upm.edu.my

Tiada tawaran jawatan kosong.


MAKLUMAT LANJUT: http://spj.upm.edu.my

aktiviti
;
Publish and Flourish by Assoc. Prof. Ir. Dr. Chin Nyuk Ling
;
Preparing For An Academic Career (Part I) by Dr. Vijay Kumar Mallan
;
How To Write An Acceptable Thesis Proposal by Prof. Dato' Dr. Nik Muhammad Nik Ab. Majid
;
SGS Promotional Video
ikuti kami
C1519011234