UTAMA | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH

UPM menawarkan pelbagai program pengajian pascasiswazah sebagai langkah untuk menjadikan Malaysia hab kecemerlangan pengajian tinggi pada peringkat serantau dan antarabangsa. UPM sentiasa berusaha untuk melahirkan pelajar yang seimbang dari aspek akademik dan etika kerana golongan ini bakal menjadi perantara untuk meningkatkan citra dan nama UPM ke persada dunia. UPM pada waktu ini mempunyai peratusan staf akademik dengan kelulusan PhD yang tertinggi berbanding Universiti awam lain di Malaysia. Kami juga menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif kepada pelajar dari lebih 60 buah negara agar mereka dapat merasai sendiri pengalaman yang berharga ini. Bagi yang berminat untuk melanjutkan pengajian ke program pengajian pascasiswazah perlu melalui Sekolah Pengajian Siswazah (SGS).  

  

 

  

 

  

 

  


Full Page


FOR FURTHER ENQUIRIES, PLEASE CONTACT:

                   
                   Mrs. Rahmawati Umar

                   Assistant Registrar  
                  Admission Unit
                  School of Graduate Studies 
                  Universiti Putra Malaysia
                  43400 Serdang, Selangor 
                  Malaysia

                   Tel: +603-8946 42​18 / 4223 / 4228
                   Email: rahwati@upm.edu.my

                   Facebookhttps://www.facebook.com/sgsupm

 

 

 

Universiti Putra Malaysia (UPM) memberi keutamaan kepada keperluan pelajar UPM. Oleh itu, UPM menyediakan pelbagai peralatan dan kemudahan teknologi untuk memastikan kebajikan pelajar terjaga.

Sejajar dengan itu, pelbagai program dan aktiviti bukan akademik dijalankan untuk menyediakan persekitaran yang kondusif dan selesa bagi pelajar dan seterusnya mewujudkan pencapaian akademik, kemahiran insaniah dan juga kehidupan yang mampan.

 

ACADEMIC CALENDAR


GRADUATE ATTRIBUTE


GRADUATE STUDIES RULES


STUDENTS AFFAIRS, VISA & PASS


STUDENT PORTAL

 

STUDY COST AND METHODS OF PAYMENTS

Study Cost for First Semester 2012 / 2013 (September 2012 intake) Study Cost for Second Semester 2012 / 2013 (February 2013 intake) onwards


OTHERS

 

 

Sebaik saja melangkah keluar dari menara gading sebagai graduan cemerlang UPM tidak bermakna jalinan perhubungan anda bersama komuniti di sini terhenti begitu sahaja. Bekas graduan UPM dialu-alukan untuk menyertai Persatuan Alumni UPM, yang mana ditubuhkan khas untuk mengukuhkan ikatan silaturrahim serta jaringan bermanfaat dari pelbagai bidang kepakaran. Malah, ramai di antara ahli Alumni UPM telah diangkat sebagai duta di atas sumbangan besar mereka di dalam bidang masing-masing, sehingga meninggalkan impak yang besar kepada masyarakat dan negara - sekaligus mengharumkan nama universiti di persada antarabangsa.

Sejak tahun 1971, penyertaan Alumni UPM telah mencapai lebih 145,000 orang – bukan sahaja dari Malaysia, tetapi dari seantero dunia yang meliputi Australia, Iran, Perancis, Myanmar dan Arab Saudi. Berbekalkan hasrat untuk mengeratkan ukhwah sesama bekas komuniti universiti yang disegani, Alumni UPM sehingga kini telah berjaya berkongsi idea-idea hebat serta menyuarakan pandangan kritis demi pembangunan universiti yang dinamik dalam merealisasikan segala visi dan misinya.

Bagi yang berminat untuk mengetahui maklumat terperinci mengenai Persatuan Alumni UPM, boleh layari Laman Web Rasmi Pusat Alumni dan Persatuan Alumni pada bila-bila masa.

 

SUCCESS STORIES 
Stories for Inspiration : Insight into Successful Postgraduate Study

                                              

ALUMNI CENTRE
DPVC (RESEARCH AND INNOVATION) BUILDING
OFF LEBUH SILIKON
43400 UPM SERDANG
SELANGOR

Tel: 0389471017
Fax: 0386566933
Email: alumni@upm.edu.my
Web: http://www.alumni.upm.edu.my

Pusat Alumni telah menerima kunjungan hormat dari Pejabat Alumni, Institut Pengajian Tinggi Malaysia dan Luar Negara setiap tahun. Kira-kira 2-3 kunjungan yang diterima datang dari Pusat Alumni Universiti Utara Malaysia, Pejabat Perhubungan Alumni Universiti Teknologi Mara, Institut Pertanian Bogor, Indonesia dan banyak lagi.

Alumni membantu dalam menjalinkan hubungan bersama dengan pihak industri, rakan universiti, organisasi tempatan dan antarabangsa. Kesemua pihak ini mesti mempunyai minat untuk berkolaborasi dengan UPM bagi tujuan akademik, penyelidikan dan komersial sejajar dengan Pelan Strategik UPM. Justeru, Pusat Alumni selaku sekretariat bagi Yayasan Pak Rashid (YPR), mengurus dan menyelaras biasiswa pelajar dan turut menganugerahi pingat emas dan hadiah iaitu “Pingat Emas Yayasan Pak Rashid” kepada pelajar cemerlang. YPR turut menyediakan pinjaman kewangan kepada pelajar yang memerlukan bantuan kewangan jangka pendek bagi membiayai kos pengajian mereka. Pusat Alumni juga turut mengurus dan menyelaras Biasiswa Soh Kim Mee khususnya kepada pelajar Diploma dan Sarjana Muda dalam bidang Pertanian.

 

 

Langgan e- UPM Alumni Newsletter untuk mengetahui berita terkini mengenai alumni dan UPM.

 

 

 

 

 

 

ACADEMIC


FINANCIAL ASSISTANCE


THESIS


UPM 5 STARS AND ROLE MODEL SUPERVISORS


GRADUATE TIMES ONLINE ARCHIVE


LEARNING ENGLISH


ONLINE RESOURCES FOR LEARNING IN ENGLISH
Online Resources for Learning in English is a service that offers resources for self-access language learning covering study skills, academic reading, writing and listening, grammar and other resources for learning in English for students of institutions of higher learning in Malaysia. Click link to access.


You may also study English at our ELS Language Centre. Click here for detail.

FORMS


OTHERS

 

artikel
Pembalakan Kurang Impak (RIL) menjamin kelestarian hutan negara

Di dalam mengharungi arus pemodenan dan pembangunan seiring dengan perjalanan waktu, seringkali masyarakat terlepas pandang terhadap peri pentingnya persekitaran yang kita diami.

Memahami situasi semasa ‘bencana’ akibat ‘wabak’ selsema burung di Kelantan
Kos sara hidup dijangka terus meningkat tahun 2017
Artikel-artikel lain...
berita
Masters and PhD Scholarships in Agriculture and Related Fields for Academic Year 2018-2019
The Southeast Asian Regional Center for Graduate Study and Research in Agriculture (SEARCA) invites applications from UPM for Masters and PhD scholarships, in agriculture and related fields for Academic Year 2018-2019.
pengumuman

Pejabat Bursar UPM ingin memaklumkan bahawa operasi Kaunter Seksyen Kewangan Pelajar 2 akan berpindah ke Kaunter Bendahari III, Bangunan Canselori Putra, UPM berkuatkuasa 1hb Ogos 2017.

Untuk sebarang pertanyaan, pelajar boleh menghubungi talian 03–89464161 /4156 , atau e-mel ke bursar.student_pg@upm.edu.my

Sekian, harap maklum.

Google Map: http://bit.ly/canseloriputraUPM

19 Jun 2017 - 10 September 2017 >> Cuti Semester

Tiada tawaran sebutharga.
Tiada tawaran jawatan kosong.
aktiviti
;
Publish and Flourish by Assoc. Prof. Ir. Dr. Chin Nyuk Ling
;
Preparing For An Academic Career (Part I) by Dr. Vijay Kumar Mallan
;
How To Write An Acceptable Thesis Proposal by Prof. Dato' Dr. Nik Muhammad Nik Ab. Majid
;
SGS Promotional Video
ikuti kami
C1503290195