PANDUAN PENDAFTARAN UNTUK PELAJAR BAHARU TEMPATAN | SCHOOL OF GRADUATE STUDIES
» PANDUAN PENDAFTARAN UNTUK PELAJAR BAHARU TEMPATAN

PANDUAN PENDAFTARAN UNTUK PELAJAR BAHARU TEMPATAN

PANDUAN PENDAFTARAN UNTUK PELAJAR BAHARU TEMPATAN

PENTING (Sila baca dengan teliti sebelum memulakan proses pendaftaran):

1. Butiran minggu pendaftaran adalah seperti berikut:

Tarikh : 28 – 30 Ogos 2017, 4 – 8 September 2017

* Kecuali Sabtu, Ahad dan cuti umum

Masa : 8.30 am – 4.30 pm

*Rehat : 1.00 pm – 2.00 pm (Isnin-Khamis)

*Rehat : 12.15 pm – 2.45 pm (Jumaat)

Tempat : Kompleks Akademik A

1. Sila rujuk Registration Checklist untuk langkah-langkah yang perlu diambil sepanjang minggu pendaftaran.

2. Pastikan anda telah menjalankan pemeriksaan kesihatan di Pusat Kesihatan Universiti (PKU) atau mana-mana hospital/klinik kerajaan/swasta sebelum mendaftar dan lengkapkan borang Laporan Pemeriksaan Kesihatan yang disertakan (RME/IPT Local). Hanya calon pelajar yang disahkan tidak menghidapi masalah kesihatan sahaja akan dibenarkan mendaftar.

3. Pembayaran yuran asas hendaklah dijelaskan sebelum pendaftaran. Pembayaran melalui kad kredit sahaja akan diterima di kaunter pendaftaran calon ingin membuat bayaran secara tunai, sila berbuat sedemikian di mana-mana cawangan CIMB Bank dan majukan bukti pembayaran semasa pendaftaran. Sila rujuk ‘Method of Payments’ untuk pilihan cara pembayaran yang lain.

4. Sila ambil perhatian bahawa semua maklumat yang diberikan di dalam borang permohonan sebelum ini adalah dianggap benar. Sekiranya didapati palsu untuk mendapatkan tawaran kemasukan ke UPM, universiti berhak untuk menarik balik tawaran ini pada bila-bila masa termasuk semasa proses pendaftaran. Oleh itu, pastikan bakal pelajar membawa semua salinan asal dokumen yang diperlukan (akademik dan kesihatan) semasa proses pendaftaran.

5. Pendaftaran lewat hanya dibenarkan dengan alasan yang munasabah. Sebarang permohonan untuk lewat mendaftar perlu dimajukan kepada Pn. Rahmawati Umar melalui emel rahwati@upm.edu.my untuk menyatakan sebab dan tarikh dijangka mendaftar. Berikut adalah minggu akhir pendaftaran pelajar baharu yang dibenarkan:
  • Program secara Kerja Kursus : Sehingga minggu kedua selepas semester bermula
  • Program secara Penyelidikan: Sehingga minggu ketujuh selepas semester bermula

1. Bagi pendaftaran lewat, semua urusan pendaftaran perlu diselesaikan di pejabat urusan masingmasing sebagaimana yang dinyatakan di bawah:

Step merujuk kepada Registration Checklist

Step 2

Pengesahan kesihatan

Pusat Kesihatan Universiti                   (http://www.pku.upm.edu.my)
  Google Maps

Step 3

Semakan Dokumen

Sekolah Pengajian Siswazah 1