Kunjungan Oleh Pengurus Program OWSD | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Kunjungan oleh Pengurus Program OWSD

Kunjungan oleh Pengurus Program OWSD

4 Oktober 2023, SERDANG - Sekolah Pengajian Siswazah (SPS) telah menerima kunjungan daripada Cik Sena Galazzi, Pengurus Bersama Program The Organization for Women in Science for the Developing World (OWSD), sebuah organisasi antarabangsa yang telah menyediakan latihan penyelidikan, pembangunan kerjaya, dan peluang rangkaian untuk ahli sains wanita di seluruh dunia membangun pada peringkat berbeza dalam kerjaya mereka sejak tahun 1998. OWSD telah menyokong lebih daripada 470 ahli sains wanita dari negara-negara yang menghadapi ketidaksetaraan dalam bidang sains dan teknologi (STLCs) untuk menjalankan penyelidikan PhD dalam sains semulajadi, kejuruteraan, dan teknologi maklumat di institut tuan rumah di negara membangun di Dunia Selatan, termasuk Malaysia.

Kunjungan tersebut telah diterima baik oleh Prof. Dr. Zalilah (Dekan SPS), Prof. Dr. Hjh. Firdaus Mukhtar (Timbalan Dekan Pengambilan, Perhubungan Institusi, dan Bantuan Kewangan), serta ahli-ahli staf Unit Perhubungan Institusi, bersama-sama dengan 12 orang pelajar PhD tajaan OWSD yang sedang menjalani pengajian dan penyelidikan aktif di pelbagai fakulti UPM.

Kunjungan ini telah berlangsung dari 2.30 petang – 5.30 petang dan dibahagikan kepada dua sesi berasingan. Sesi pertama berlangsung secara eksklusif di antara Pengurus Program OWSD dan wakil-wakil SPS. Sesi ringkas ini diadakan dalam Bilik Mesyuarat Dekan pada pukul 2.30 petang - 3.30 petang, dengan objektif untuk membincangkan pengalaman UPM dan cadangan untuk peningkatan program dari perspektif institusi dalam bekerja dengan pelajar PhD tajaan OWSD, selain daripada membincangkan sinergi sedia ada dan mengenal pasti bidang-bidang kerjasama yang mungkin di Malaysia dan Asia Tenggara secara amnya.

Sesi kedua telah beralih lokasi ke Bilik Mesyuarat 1, di mana 12 daripada 18 pelajar PhD tajaan OWSD aktif yang berdaftar di bawah mod Sepenuh Masa dan Mod Sandwich (Separuh Masa) di UPM dijemput untuk memberikan pandangan mereka mengenai pemegangannya. Sepanjang sesi dua jam tersebut, pelbagai maklum balas dan pengalaman telah direkodkan untuk memastikan peningkatan yang berpotensi dalam proses pengurusan dengan pelajar PhD tajaan.

Kunjungan ini berakhir dengan pertukaran cenderahati dan gambar bersama Cik Sena Galazzi dan pelajar PhD tajaan OWSD.

Tarikh Input: 09/10/2023 | Kemaskini: 08/11/2023 | aslamiah

SXEbPAA~